Galvaniseren of verzinken, hoe zit dat precies?
Wanneer in de metaalindustrie gesproken wordt over galvaniseren of galvanisatie, wordt meestal gedoeld op het aanbrengen van een dun laagje zink op metaal met behulp van elektrische spanning. Dit proces wordt daarom ook wel elektrolytisch verzinken genoemd. Het doel hiervan is om corrosie tegen te gaan en bijvoorbeeld rolcontainers, gitterboxen of stapelrekken een langer leven te bieden. Echter zijn er naast elektrolyse en zink ook andere mogelijkheden en materialen beschikbaar om de levensduur van metaal te verlengen. Thermisch verzinken bijvoorbeeld is een uitstekend (en soms beter) alternatief.
In eerdere blogs over rolcontainers en stapelrekken hebben we de definitie van galvaniseren, thermisch verzinken en andere gerelateerde begrippen al kort toegelicht. Galvaniseren is echter een complex proces waar we graag dieper op ingaan. Lees hieronder alle feiten over galvaniseren, verzinken en elektrolyse aan de hand van praktische voorbeelden. Een aantal voorbeelden van thermisch of elektrolytisch verzinkte producten uit onze webshop:
Wat is galvaniseren en hoe werkt dit?
Galvaniseren is een proces waarbij een dun laagje metaal wordt aangebracht op een product, ook wel een werkstuk genoemd. Meestal bestaat dit werkstuk grotendeels uit ijzer en is het doel van galvaniseren om corrosie tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanbrengen van een dun laagje zink op de ijzeren wanden van een rolcontainer zodat deze niet roest als deze nat wordt. Het verweringsproces wordt zo veel mogelijk uitgesteld waardoor de levensduur van het product verlengd wordt. Bij galvaniseren is geen sprake van vervorming van het werkstuk omdat het bad slechts 30 tot 70 °C bereikt. Dit is een te lage temperatuur om ijzer te doen vervormen. De laagdikte van het aan te brengen materiaal is vrij precies te bepalen en loopt uiteen van 5 tot 40 micrometer (µm). Dit is vrij dun en nabewerking om eventuele braamrandjes die ontstaan zijn in het hechtproces te verwijderen is meestal niet noodzakelijk.
Hoe zit het dan met elektrolytisch verzinken?
Galvaniseren waarbij zink wordt gebruikt om het voorwerp te beschermen wordt ook wel elektrolytisch verzinken genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde galvanotechniek waarop het woord galvaniseren is gebaseerd. De termen galvaniseren en verzinken wordt regelmatig door elkaar gehaald omdat ze elkaar niet uitsluiten. Om verwarring te voorkomen is het beter om de precieze term elektrolytisch verzinken te gebruiken. De galvanotechniek omvat namelijk meer dan alleen verzinken. Er kan bijvoorbeeld ook gedoeld worden op het verchromen of vernikkelen van ijzer.
Veel producten van Logistiekonline zoals rolcontainers zijn elektrolytisch verzinkt omdat ze (af en toe) ook buiten ingezet worden. Daarnaast leidt het tot een fraaie, glanzende afwerking die ook in consumenten- / klantenomgevingen ingezet kan worden. Metalen opzetranden worden bijvoorbeeld veel toegepast in detailhandels om grijpvoorraad aan te bieden of om aanbiedingen buiten de vaste stellingen om te kunnen plaatsen.
Wat is thermisch verzinken?
Het proces van thermisch verzinken is drastisch anders dan elektrolytisch verzinken. De temperatuur van het zinkbad bedraagt zo’n 450 °C waardoor de zinklaag en het ijzer samensmelten tot een zeer sterke legering. De laagdikte van thermisch verzinken is 30 tot 200 micrometer (µm). De dikte van de zinklaag hangt af van factoren zoals de snelheid waarmee het product uit het zinkbad wordt gehaald en de temperatuur. Thermisch verzinken resulteert dus in een dikkere laag dan elektrolytisch verzinken en biedt een betere bescherming tegen corrosie. Een tweede voordeel is dat holle ruimtes ook bereikt worden mits het behandelde product voorzien is van luchtgaten (en dus geen afgesloten ruimtes bevat) en uitloopgaten.
Een nadeel van thermisch verzinken is dat enige nabewerking vaak noodzakelijk is. De hitte kan er namelijk voor zorgen dat bepaalde delen enigszins torderen of vervormen. Daarnaast moeten gestolde druppels van zink verwijderd worden en eventuele schroefdraden en -gaten gereinigd worden om het gewenste resultaat zonder braamrandjes te behalen. Thermisch verzinkte producten hebben meestal een matte, grijze afwerking. Denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen en vangrails. Het verschil in afwerking en uiterlijk tussen thermisch verzinken en elektrolytisch verzinken is hieronder goed zichtbaar.
En welke methode is voor mij het beste?
Gebruikt u uw producten af en toe buiten en worden deze slechts incidenteel nat of vochtig? Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken. Handig wanneer u uw elektrolytisch verzinkte rolcontainers zonder handschoenen wilt kunnen gebruiken in bijvoorbeeld de detailhandel of logistieke sector.
Wellicht gebruikt u uw producten zoals rolcontainers of stapelrekken vaak in natte omgevingen gebruikt en is er wellicht noodzaak voor meer kras- en stootbestendigheid. Kies in dat geval voor thermische verzinking. Hoewel deze behandeling het meest kost, biedt deze de beste bescherming tegen corrosie en gaan uw producten dus langer mee. Onze stapelrekken zijn hier een goed voorbeeld van. Deze zijn standaard al voorzien van thermische verzinking omdat deze vaak buiten worden gebruikt en extra tegen een stootje moeten kunnen.
We kunnen concluderen dat de behandelmethoden van elektrolytisch en thermisch verzinken beide veel toevoegen voor producten met een hoog ijzergehalte die - al dan niet zeer frequent - buiten worden gebruikt. Bij veel van onze producten staat daarom al vermeldt of ze behandeld zijn en hoe dit precies is gebeurd. Zo grijpt u nooit mis en weet u waar u aan toe bent!
Bekijk al onze verzinkte producten
Vragen over dit blog met betrekking tot galvaniseren of vragen over andere processen en ladingdragers van Logistiekonline? Neem contact met ons op via [email protected] of 0499 491 034.