Pallets: van welk soort hout zijn ze gemaakt?
Pallets zijn veelal gemaakt van hout, maar er zijn nog veel meer verschillende soorten. Pallets zijn er in verschillende soorten, maten, kleuren en materialen. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende houtsoorten die gebruikt worden om o.a. pallets te maken.
Houten pallets in verschillende soorten
Houten pallets zijn er in allerlei soorten. Welke pallet je nodig hebt, is afhankelijk van verschillende factoren. We lichten in dit blog de houten pallets uit. Van welk soort hout zijn ze gemaakt en hoe onderscheid je ze?
Houten pallets
Houten pallets zijn de meest gebruikte pallets en kunnen gemaakt worden van verschillende soorten hout, die zullen we later in dit blog toelichten. De bekendste pallet is de europallet met de vaste afmetingen van 1200x800x144 mm. Deze heeft een hittebehandeling gehad volgens de ISPM 15-regelgeving en is dus geschikt voor export.
Andere voorbeelden van houten pallets zijn blokpallets, display pallets en chemiepallets, die zich vooral van elkaar onderscheiden vanwege het formaat. Als er gesproken wordt over een halve pallet, betreft het een halve europallet met de maat 800x600 mm. Bekijk het overzicht van houten pallets op onze webshop.
Houtvezel pallets
Naast de bekende houten pallets en kunststof pallets bieden we bij Logistiekonline ook houtvezelpallets aan. Houtvezel pallets zijn gemaakt van verlijmd of geperst hout. Ze worden geproduceerd van hout dat versnipperd is, dat wordt vervolgens verlijmd en samengeperst met kunsthars. Zo worden de houtvezels geperst tot een volledige pallet en is het een duurzame keuze.
Het voordeel van een houtvezelpallet is dat deze nestbaar en stapelbaar is, waardoor die weinig ruimte in beslag neemt bij transport en opslag. Daarnaast heeft de pallet een laag eigen gewicht; een houtvezelpallet is tot 2x lichter dan een houten pallet.
Houten palletranden
Onze nieuwe en gebruikte palletranden zijn gemaakt van geschaafd vurenhout. Met een palletrand is in combinatie met een pallet eenvoudig een palletbox of kist samen te stellen. De opzetranden zijn stapelbaar, waardoor extra hoogte gecreëerd kan worden. Daarnaast bieden wij ook bijbehorende deksels aan waardoor er zelf een palletkist gemaakt kan worden in de gewenste maat.
Overzicht houtsoorten
De pallets die Logistiekonline aanbiedt worden gemaakt van verschillende soorten hout, voornamelijk vurenhout dat afkomstig is van de fijnspar. De meest gebruikte houtsoorten zijn Midden Europees Vuren en Noord Europees Vuren. We geven hieronder een overzicht van veelgebruikte houtsoorten voor pallets.
Midden Europees Vuren
Midden Europees Vurenhout is naaldhout dat wij halen uit landen zoals Duitsland, Polen en de Baltische staten. Het klimaat is in deze landen relatief zacht, waardoor het hout snel groeit en er meer productie mogelijk is. Daardoor is Midden Europees Vurenhout relatief voordelig hout.
Noord Europees Vuren
Noord Europees Vuren is afkomstig uit Noord-Europa, voornamelijk Scandinavië. Noord Europees vurenhout groeit langzaam vanwege het klimaat en dat heeft als voordeel dat het een fijne structuur heeft met smalle groeiringen en kleine noesten. Hierdoor is het hout van hoge kwaliteit en is het ook makkelijk te bewerken.
Hoe onderscheid je de verschillende houtsoorten?
Een groot verschil tussen het vurenhout is dat Midden Europees Vuren snelgroeiend hout is en Noord Europees Vuren langzaam groeiend hout. Midden Europees Vuren komt over het algemeen van dunne stammen, waardoor de jaarringen dicht op elkaar zitten.
Ook zit er een verschil in of het hout wel of niet gedroogd is. Midden Europees Vurenhout is standaard nat hout en kan naar behoefte gedroogd worden, terwijl Noord Europees Vurenhout standaard gezaagd en gedroogd wordt en dus direct de handel in kan. Het nadeel van vurenhout is dat het niet goed tegen vocht kan en er dus schimmels kunnen ontstaan. Daarom wordt het hout vaak eerst behandeld.
Verschillende soorten palletklossen
Pallets zijn veelal voorzien van klossen voor stevigheid. De normale houten klos en de vezelklos komen het meest voor. Deze zijn van vergelijkbare kwaliteit, maar toch zijn er wat verschillen.
Houten klos
De normale houten klos wordt van hout gemaakt en is erg stevig. Deze kan in alle gewenste maten worden gezaagd, maar het nadeel is dat die ook redelijk duur is om te drogen.
Vezelklos
Een vezelklos wordt net als een houtvezel pallet gemaakt van geperst hout. Het voordeel van deze klos is dat die maatvast is en sneller geproduceerd kunnen worden. De klos wordt onder hoge druk gemaakt en met lijm geperst in de oven. Een ander voordeel is dat op een vezelklos makkelijker te stempelen is dan op hout.
Stempels
Bij stempels kan je denken aan het herkenbare EPAL logo, wat aangeeft dat de pallet voldoet aan de normen van de European Pallet Association. Als het hout is behandeld volgens de ISPM 15-norm is het voorzien van een hittebehandeling waarbij het hout gedurende een langere periode tot in de kern verhit wordt om schadelijke organismen voor andere ecosystemen te doden. Daardoor is het product geschikt voor export en staat er een IPPC-keurmerk op de pallet gestempeld met daarbij o.a. de behandelingscode en de code van de fabrikant.
Waarom houten pallets kopen?
Houten pallets zijn de meest gebruikte ladingdragers in de logistieke sector. Houten pallets zijn gunstig geprijsd en zijn in allerlei verschillende maten verkrijgbaar. Ook hebben ze een hoog draagvermogen waardoor ze geschikt zijn voor zware beladingen. In tegenstelling tot kunststof pallets zijn houten pallets eenvoudig te repareren.
Duurzame keuze
Naast nieuwe pallets bieden we bij Logistiekonline ook gebruikte pallets aan. Hiervoor hoeven vrijwel geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden omdat ze worden gerecycled. Onze gebruikte pallets zijn altijd nog 100% functioneel en toepasbaar in de logistieke sector. Bij het kopen van gebruikte pallets ben je niet alleen duurzaam bezig, je bent ook nog eens goedkoper uit. Een win-win situatie!
Vragen over logistieke middelen
Bij Logistiekonline bieden we een ruim assortiment aan logistieke middelen aan en helpen we je graag om jouw supply chain te optimaliseren. Heb je nog vragen over dit blog, onze producten of hulp nodig bij je bestelling? Neem gerust contact met ons op via [email protected] of 0499-491034. We helpen graag met een logistieke oplossing!