Stapelrekken - sterk, stabiel, snel toepasbaar
Stapelrekken worden ook wel palletstelling, stapelracks, manuracks of mobiel stapelrek genoemd. Stapelrekken zijn modulaire, metalen rekken met uitneembare, verticale buizen die perfect zijn om pallets mét hun lading in op te slaan. De binnenmaten van stapelrekken zijn dan ook nét iets groter dan een standaard europallet van 1200x800 mm. Voor blokpallets van 1200x1000 mm kan een dubbel stapelrek gebruikt worden. Stapelrekken zijn zeer snel op te bouwen en een perfecte oplossing voor het opslaan van lading, zonder deze eerst van de pallet af te moeten halen. Lees hieronder meer over de belangrijkste eigenschappen van stapelrekken.
Stapelrekken als modulaire palletstelling
Stapelrekken zijn modulair en uiterst gemaakt om lading op pallets in op te slaan. Voor het opbouwen, afbreken en vullen van de palletstelling wordt meestal een vorkheftruck gebruikt. U kunt een palletstelling creëren door stapelrekken te stapelen en meerdere verdiepingen te creëren. De keuze uit verschillende buislengtes garandeert voldoende plek voor hogere ladingen. Deze methode gebruikt het minste vloeroppervlak en is ideaal wanneer u beperkt de ruimte heeft. Dit principe kan uiteraard ook in de breedte en diepte toegepast worden door meerdere gestapelde rekken naast en achter elkaar te plaatsen. Zo creëert u een multidimensionaal platform voor grotere en langere items. Het is daarbij verstandig om van onder naar boven steeds lichter materiaal op te slaan zodat het geheel niet topzwaar wordt. Al met al zijn stapelrekken een uiterst stabiele oplossing. Het modulaire karakter wordt onderstreept door de diverse opties die beschikbaar zijn:
- Enkel stapelrek met buitenmaat: 1545x1180x310 mm. Binnenmaat platform: 1300x935 mm. Ook beschikbaar inclusief multiplex plaat en in 50x50 mm raster uitvoering;
- Dubbel stapelrek met buitenmaat: 2025x1180x310 mm. Binnenmaat platform: 1780x935 mm. Ook beschikbaar inclusief multiplex plaat en in 50x50 mm raster uitvoering;
- BigBag stapelrek voor opslag van zakgoed zoals dierenvoeder of oogst.
- Multiplex / MDF platen in afmetingen van 1370x1005x9 mm en 1850x1005x9 mm;
- Buizen, ook rongen genoemd, in verschillende lengtes: 1050 mm, 1500 mm, 1680 mm, 1900 mm en 2100 mm;
Voordeel is dat wanneer de behoefte aan opslagcapaciteit afneemt, deze eenvoudig teruggebracht kan worden naar het gewenste niveau. De overtollige stapelrekken slaat u inclusief de ongebruikte buizen compact op totdat de piekmomenten weer voor de deur staan. Deze flexibiliteit maakt het stapelrek uniek in zijn soort. Ons assortiment pallets kent in hoofdlijnen verschillende afmetingen die in deze stapelrekken passen:
- Display pallets (800x600 mm)
- Europallets en euroformaat pallets (1200x800 mm)
- Blokpallets (1200x1000 mm)
Stapelrekken zijn veilig
Al onze stapelrekken zijn TÜV-gecertificeerd. Dit houdt in dat ze diverse veiligheid- en stresstesten hebben doorstaan die relevant zijn voor de toepassing. Zoals eerder vermeld is de veiligheid uiteraard onderhevig aan de manier waarop de stapelrekken worden beladen. Een goede gewichtsverdeling waarbij de onderste rekken het zwaarst worden beladen biedt de beste veiligheid. Afhankelijk van de stapelhoogte kan een stapelrek 1500-2000 kg dragen. De maximale dynamische draaglast van een europallet (EPAL) is 1500 kg en komt daarmee overeen met die van een stapelrek. Een belangrijk voordeel van het gebruik van stapelrekken is dat niet het racking draagvermogen maar het dynamische draagvermogen van toepassing is en dus geschikt is voor pallets die niet in het zogenaamde racking systeem kunnen worden toegepast. Dit omdat deze onvoldoende stevigheid bieden of niet de juiste palletopbouw hebben. Het maximale draagvermogen van een Big Bag stapelrek is met 1000 kg iets lager dan die van standaard stapelrekken. Het is verstandig om de totale draagcapaciteit niet uit het oog te verliezen en een calculatie te maken hoeveel gewicht u kwijt kunt in de totale palletstelling.
Het modulaire aspect van stapelrekken gaat niet ten koste van de stevigheid, integendeel zelfs; Meerdere stapelrekken kunnen grote en langwerpige goederen meer stabiliteit bieden en dus meer veiligheid. Het is daarbij verstandig om ladingen zo min mogelijk uit de rekken te laten steken. Zo gaat u instabiliteit tegen en rijdt of loopt u nooit tegen uitstekende ladingen aan.
Stapelrekken zijn duurzaam
Stapelrekken kiest u niet alleen vanwege de diversiteit in z’n toepassing, maar ook vanwege de lange levensduur. Al onze stapelrekken zijn namelijk thermisch verzinkt. Dit houdt in dat het complete metalen stapelrek in een verwarmd (450 °C) bad met vloeibaar zink wordt gedompeld. Dit proces brengt een relatief dikke laag van 30-200 µm (micrometer) aan op het metaal en is dus uiterst corrosie-bestendig. Zeker in verhouding tot elektrolytisch verzinken, in de volksmond ook galvaniseren genoemd, kan men spreken van nog meer roestvrij en dus duurzame behandeling. Dezelfde behandeling is ook op de buizen, Big Bag rekken en stapelrekken met 50x50 mm raster uitvoering van toepassing.
Hoewel thermisch verzinken zorgt voor een relatief stevige bescherming, heeft het als gevolg dat er geen glanzende finish is. Voordeel is wel dat kleine krassen en deuken veel minder snel tot roestvorming zullen leiden omdat dit de beschermende zinklaag laag minder snel perforeert. Buitengebruik of gebruik in natte omgevingen is voor stapelrekken is dus geen probleem.
Een palletstelling van stapelrekken maken kan op eindeloos veel manieren. Groot of klein, hoog of laag, met stapelrekken kiest u het zelf en bent u flexibel.
Vragen over dit blog met betrekking tot stapelrekken, hun toepassing of vragen over andere ladingdragers van Logistiekonline? Neem contact met ons op via [email protected] of 0499 491 034.