Wielen - zo kies je het juiste wiel voor je logistieke middel
Zwenkwielen, bokwielen, diameter, rembeveiliging, rubber, polypropyleen, TPR... Als je op zoek bent naar de juiste wielen voor onder een rolcontainer, meubelkar of magazijnwagen, heb je nogal wat keus. De juiste wielen zijn sterk van invloed op het draagvermogen, het gebruiksgemak en de levensduur. Deze blog gaat in op de vraag hoe nu precies de beste keuze tot stand komt. Zo weet je waar je op moet letten en vervoer je jouw vracht altijd met het grootst mogelijke gemak.
Materiaalkeuze
Eén van de belangrijkste eigenschappen is de materiaalsoort waarvan het loopvlak van het wiel is gemaakt. Het loopvlak is het buitenste deel van het wiel dat contact heeft met de ondergrond. Bij Logistiekonline kies je uit wielen van rubber, thermoplastisch rubber (TPR), polyurethaan (PU), polopropyleen (PP) of polyamide (PA). Soms bestaat de kern van het wiel uit ander materiaal dan het loopvlak. Zo krijgt het geheel meer draagvermogen of wordt de prijs laag gehouden. Met name het loopvlakmateriaal is bepalend bij het dagelijks gebruik.
Dankzij hun zachtheid zijn wielen van rubber of TPR flexibeler dan de kunststof (PP & PA) varianten. Deze flexibiliteit absorbeert de schokken zeer goed en is daardoor zeer geluiddempend. Dat maakt deze materialen bij uitstek geschikt voor gebruik in gymzalen, ziekenhuizen de detailhandel of andere locaties waar vloeren kwetsbaarder zijn en gevoelig voor strepen. Naast voorgaande materialen is ook PU beschikbaar. Dit materiaal is een tussenvorm van kunststof en rubber en is ideaal wanneer de ondergronden van het gebruik sterk uiteenlopen, zoals bij logistiek gebruik in binnensteden met een mix van binnen en buitengebruik. PU laat net als rubber of TPR geen strepen achter en is redelijk geluiddempend.
Wielen met een loopvlak van polypropyleen (PP) of polyamide (PA) zijn vaak goedkoper in de aanschaf en hebben een relatief hoog draagvermogen. Ze worden vaak gebruikt onder trollies, flightcases en uiteraard onder een deel van ons assortiment rolcontainers. PA heeft een groter temperatuurbereik dan PP. Beiden zijn sterk en kennen een lage rolweerstand en zijn slijtvast, maar zijn niet bijzonder geluiddempend.
Bok- en zwenkwielen (met rem)
Rolcontainers worden meestal uitgerust met twee draaibare zwenkwielen en twee bokwielen met een vaste rijrichting. Onze wielen zijn standaard uitgerust met een metalen bevestigingsplaat en een hoekversterking. Kies je voor een 3-heks of 4-heks rolcontainer, dan zitten de zwenkwielen standaard aan de kant waar je in- en uitlaadt. Ook voor ‘onzijdige’ 2-heks rolcontainers en andere toepassingen zonder duidelijk voor- en achterkant raden we aan om een rolcontainer te duwen aan de kant waar de zwenkwielen bevestigd zijn. Dit is meestal de veiligste oplossing omdat je jezelf niet tussen een (zware) bewegende rolcontainer en andere objecten plaatst.
Voor nóg meer gemak kun je bij de zwenkwielen te kiezen voor de variant met een rem. Deze zijn eenvoudig met de voet te bedienen en kunnen onveilige situaties met wegrollende lading voorkomen. Belangrijk is dat je deze remmen alleen op een vlakke ondergrond toepast. Zet om ongelukken te voorkomen de lading nooit op een schuine ondergrond.
Draagvermogen en lagers
Het totale draagvermogen van een wiel staat sterk in verband met de materiaalkeuze en het type lager waarvan het wiel voorzien is. Het draagvermogen kan sterk uiteenlopen vanaf zo’n 70 kg tot wel 500+ kg. De sterkste wielen worden ook wel zwaarlastwielen genoemd. Als de wielen veelvuldig en intensief worden gebruikt, raden we wielen aan die voorzien zijn van een kogellager. Deze zijn over het algemeen robuuster, hebben een lagere rolweerstand en een langere levensduur dan wielen die voorzien zijn van een glijlager of rollager. Het staatje hieronder laat zien welke belangrijke eigenschappen u kunt kiezen.
Temperatuur, diameter en gatenpatroon
Als de wielen in omgevingen worden gebruikt waarin de temperatuur sterk uiteenloopt, kies dan voor wielen die daar bestand tegen zijn. De temperatuurrange loopt van ongeveer -40 °C tot 80 °C. Bij ieder wiel wordt een aparte temperatuurindicatie gegeven.
Naast de temperatuur is ook de wieldiameter van belang. Tot op zekere hoogte geldt: hoe groter deze diameter, hoe minder kracht je hoeft te leveren om uw object te verplaatsen. Daarnaast is een grotere wieldiameter meer geschikt voor gebruik op losse en ongelijke ondergronden. Denk hierbij aan richels, groeven en andere obstakels waar de rolcontainer overheen moet.
Tot slot is het verstandig om bij het bestellen van (losse) wielen goed te letten op het gatenpatroon. Dit patroon heeft bepaalde afmetingen, zoals 80x60 mm of 105x80/52 mm. Deze moeten overeenkomen met het gatenpatroon van de rolcontainer.
Logistiekonline.nl biedt mogelijkheden
Op logistiekonline.nl is het mogelijk om een rolcontainer te personaliseren met verschillende soorten wielen. Dit vergroot het gebruiksgemak, we adviseren u graag met betrekking tot de juiste keus. Daarnaast zijn wielen los leverbaar zodat je herstelwerkzaamheden zelf eenvoudig kunt uitvoeren. Voor vragen over hoe je dit het beste zelf kunt doen, of andere vragen over dit blog, neem contact op via [email protected].